Tippek – Barátságos védekezés a rovarok ellen – a Vape szakértőitől.

 

 

 

Szúnyog

 

Légy

 

Szúnyogok, legyek:

A szúnyogok nyálmirigye véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz. A nyál hatására a csípés helyén, bőrelváltozás (kiütés, gyulladás) észlelhető. A viszketést követő vakarózás felsebzi a bőrt és ennek hatására másodlagos, esetleg elgennyedő fertőzés keletkezhet és többféle betegséget terjesztenek. Megjelenésük a szabadban gátolja a munkavégzést, a pihenést, zárt térben pedig akadályozza a nyugodt alvást. A szúnyogok különösen kedvelik a nullás vércsoportúakat, az emberi verejtékben található tejsavat, és a kilélegzett széndioxidot.

Igen fontos távol tartani a legyeket is, mert sok veszélyes betegséget is terjeszthetnek.

 

Népi praktika:

A szúnyogok elszaporodását megakadályozhatjuk, ha a ház körül elhelyezett víztárolókat mindig letakarjuk. Fél narancsra őrölt szegfűszeget szórunk, majd alkohollal leöntjük. Öntsünk éjszakára gesztenye- vagy diófalevél főzetét lapos tálkákba, a környékről eltűnnek a szúnyogok és a legyek. A legyek, úgy, mint a molyok a levendula illatát ki nem állhatják.

 

Vape megoldása:

A lakásban használjuk a Vape Elektromos szúnyogirtót, amely 480 órán át hatékony, még nyitott ablaknál és lámpafénynél is távol tartja a szúnyogokat. Légy ellen Vape Légy- és szúnyogirtó lapkát tegyünk a készülékbe. A készülékre örök garancia van, így ha netán elromlik sem kell kétségbeesni, a Vape kicseréli. A lapka és folyadék Herbal verzióban is elérhető. Ha gyors segítség kell, használjunk Vape légy-és szúnyogirtó aeroszolt, amely dupla szórófejének köszönhetően rendkívül célbiztos és megbízható.

Kültéren hatékonyan véd a Vape szúnyogriasztó spirál, azonban a legbiztosabb védekezés a bőrre felvitt rovarriasztók jelentik, ezt a megoldást a kullancsok résznél találja.

 

 

Szúnyog

 

Kullancsok

A kullancsok helikopteres irtása sajnos megszűnt, így egyre jobban elszaporodnak. Hazánkban minden századik kullancs fertőzött az agyhártyagyulladást - okozó vírussal, és ennél sokkal gyakoribb a Lyme-kórt okozó baktérium, amely száz kullancs közül tízben megtalálható.

Az oltás nem mindenkinek adható, ráadásul a védettség kialakulásához több hónapnak kell eltelnie. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem csupán erdőkben élnek, szeretik a füves-ligetes árnyas helyeket, ahol az aljnövényzet fonákén várakozva vár áldozatára. Mindenhol jelen vannak: városi játszótereken, parkokban, kertekben is. Védekezni kell ellenük minden esetben, amikor a természetbe megyünk.

 

Népi praktika:

Ha kirándulni, kertészkedni készülünk, ügyeljünk arra, hogy zárt ruházatot viseljünk: a nadrágot tűrjük be a zokniba, hosszú ujjú pólót hordjunk. Mindez nyáron nem a legkényelmesebb viselet, ezért a bőrgyógyászok is a bőrre kenhető, dietil-toluamid tartalmú rovarriasztókat találják a leghasznosabbnak.

 

Vape megoldása:

Kültéren a Vape Derm szúnyog-és kullancsriasztó termékcsalád ajánlott, a Herbál termékek mindenki számára megfelelő védettséget nyújtanak, de ha különleges elvárásaink vannak, használjuk a Sensitive vagy Extra termékeket. A Sensitive család természetes hatóanyagokat tartalmaz, így 3 éves kor alatt is alkalmazható, ezért az egészen kicsi gyermekek is biztonságban tudhatók, ráadásul napozás utáni nyugtató hatásának, és E-vitaminban gazdag összetételének köszönhetően még a bőrt is táplálja. Az Extra termékek az aktív életmódot kedvelőknek nyújt megoldást: akár 6 órán át, még izzadás esetén is hatékony.

 

 

Szúnyog

 

Hangyák

Leggyakrabban a konyhában találkozhatunk velük, ahová a leesett kenyér morzsák csábítják őket.

 

Népi praktika:

A bejárati ajtó köré és az ablakpárkányokra őrölt szegfűszeget szórunk, vagy a küszöböt és a párkányokat kenjük be ecettel, ill. terpentinnel. Nyáron a paradicsom szárával, a levendulavirággal és a diófalevéllel is távol tarthatjuk ezeket a hívatlan vendégeket.

 

Vape megoldása:

A Vape Csótány-és hangyairtó spray dupla szórófejjel a biztonságos célzást és azonnali hatást eredményez. A Hangyairtó csalétek pedig 3 hónapon át hatékony.

 

 

Szúnyog

 

Molyok

A molyok és élelmiszermolyok igen gyorsan szaporodnak, és rendkívül mohóak, ezért ajánlatos minél hamarabb védekezni ellenük, ha már észleltük őket.

 

Népi praktika:

Élelmiszermoly támadás esetén a konyhaszekrényt ki kell pakolni, bármilyen gyanús dolgot, amiben fonalat találunk ki kell dobni, sőt tanácsos a fűszereket, mákot, lisztet átszitálni. Teljes kiirtásuk nagyon nehéz. Ruhamoly esetén rakjunk szárított levendulát vagy dohányt egy kis vászonzacskóba.

 

Vape megoldása:

A Vape Élelmiszermoly csapda vegyszermentes, tehát biztonságosan használható a konyhaszekrényben. Vape szekrénybe akasztható molyirtó kellemes cédrus illatával nem csak a molyokat tartja távol, de kellemes illatot ad a ruháknak is.

 

 

Szúnyog

 

Darazsak

A darázscsípés során olyan méreganyag kerül a bőrbe, amely erős helyi reakciót, gyulladást vált ki. A szájkörnyéki csípésekor a közelben lévő gége ödémája miatt akár fulladás is létrejöhet. Több csípés vagy arra érzékeny ember esetén súlyos, allergiás reakció alakulhat ki szédüléssel, ájulással, a vérkeringés összeomlásával.

 

Népi praktika:

Darázs távoltartására a legalkalmasabb az ecetsav vagy a szalmiákszesz: előbbivel át kell mosni az ablakpárkányt és a küszöböt, utóbbiból pedig egy keveset egy edénybe kell önteni.

 

Vape megoldása:

A Vape Darázsirtó aeroszol 6 méteres távolságból biztonságosan alkalmazható, így elkerülhetjük, hogy közeli kontaktusba kerüljünk a veszélyes rovarokkal.

 

 

Szúnyog

 

Csótányok

A csótány elsősorban fertőző betegséget terjeszt (baktérium, féregpete, gomba, vírus), de a közvetlen érintkezés allergiás reakciót is kiválthatnak az emberben. Előfordulhat azonban, hogy a csótány éjszaka az emberre támad, és megrágja áldozatuk körmeit, szemhélyát, vagy ajkait, amelynek következtében súlyos lelki sérüléseket szenvedhet áldozatuk. Ilyen esetekben nem ritka a rovarok elleni erős félelem (inszektofóbia) kialakulása is.

 

Népi praktika:

Kiváló házi szer a csótányok elpusztítására a nyers uborka. Nyers, jó érett uborkát szeleteljük karikára és helyezzük esténként a csótányok által elfoglalt helyekre. Az uborkát evő csótány elhullik, és másnap összegyűjthetők. Ha a csótányokat semmiképp nem tudjuk elűzni, kiirtani, vegyünk egy sündisznót és tartsuk a lakásban. Az ügyes állat néhány hét alatt kipusztítja őket.

 

Vape megoldása:

Gyors és hatásos megoldás a Vape Csótányirtó csalétek, melyet a csótányok felkeresik, elfogyasztják majd elpusztulnak. A műanyag dobozkákat a csótányok által kedvelt helyekre helyezzük ki (mosogató alá, hűtőszekrény és szeméttároló mögé, WC csésze és fürdőkád mellé).1 m²-re legalább 4 dobozt ajánlott kitenni. A csalétek hatását 3 hónapon át megőrzi.

 

 

Szúnyog

 

Poratkák

A poratkák mindenhol jelen vannak, elszaporodásuk allergiás reakciót és asztmát is okozhat. A házi por allergiának hívott betegséget valójában nem a házi por, de még csak nem is a poratka, hanem az atka székletében lévő fehérje váltja ki. Ennek az ürüléknek a belélegzése, illetve a vele való érintkezés vált ki leggyakrabban allergiás tüneteket. A házi poratka ürüléke elsősorban légúti betegségeket okoz, így kialakulhat allergiás nátha, asztma egyaránt. Bőrünkkel érintkezve pedig csalánkiütést, ekcémát okozhat. A házi poratkák fő tápláléka a mi elhalt, lehullt hámsejtjeink, ami naponta kb. 1,5 gramm is lehet. Ezzel a mennyiséggel kb. egymillió atka napi betevőjét biztosítjuk.

 

Népi praktika:

Az ágynemű a poratka egyik legkedveltebb lakhelye a sok hámsejt, a magas páratartalom és a viszonylag magas hőmérséklet miatt. A hálószobából távolítsunk el minden "porfogót" (pl. szőnyeg, tollpárna, stb.). Az ágynemű huzatot hetente ki kell mosni. A lakás hőmérsékletét célszerű 20 °C alatt tartani. Tilos a tollas ágynemű használata. A levetett ruháinkat ne a hálószobában tároljuk. Alkalmazzunk atkaölő szereket és nagy teljesítményű speciális porszívót. Használjunk latexből készült matracot.

 

Vape megoldása:

A Vape Házi Poratkairtó segítségével egyszerűen tudjuk megtisztítani a lakásban lévő textíliákat, párnákat, matracot, kárpitot, így frissebbé, egészségesebbé válik otthonunk levegője.